Vanaf februari 2019 is Eugène Ploegmakers de tambour-maïtre van het Reünieorkest Van Heutsz. Hij maakt vanaf zijn elfde jaar muziek. De eerste 23 jaar was dat bij de Jeroen Bosch Verkennersband in ’s-Hertogenbosch waar hij begon met een opleiding tot koperblazer op Es/Bes trompet. Omdat hij tijdens de pauzes van de repetities altijd als “tambour-maître” door het lokaal liep te marcheren was de keuze snel gemaakt toen de toenmalige maître stopte. Daarmee liep Eugène op zijn 12e jaar al voor deze band. Op de Nationale Scouting Bandconcoursen behaalde hij vijf jaar op een rij de jeugd maïtre prijs.

In 1980 werd hij opgeroepen voor zijn militaire dienstplicht en volgde in Ermelo de opleiding tot reserve-officier. Hierna werd hij geplaatst bij 424 IBC Van Heutsz in Utrecht waar hij pelotonscommandant was. Ondertussen is hij actief gebleven bij de Jeroen Boschband maar als bastrompetblazer.

Zijn dienstplicht heeft hij vervolgd met 4 jaar “vrijwillig nadienen” in de functie van Commandant Kazerne Commando van de Oranje Nassaukazerne (2 jaar) in Amsterdam en de De Constant Rebequekazerne (2 jaar) in Eindhoven. Eind 1985 eindigde zijn militaire loopbaan alhoewel enkele herhalingsoefeningen en de Kapiteinscursus zijn band met de landmacht en Van Heutsz in stand hield.

In 1984 is hij een van de Stadspijpers van ’s-Hertogenbosch geworden. Een groep die tot de dag van vandaag op zijn steun kan rekenen en waar hij muziek maakt uit de 16e eeuw op renaissance alt trombone.

Ondertussen was hij weer als tambour-maïtre voor de Jeroen Bosch band gekomen om in 1993 zijn loopbaan op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade af te sluiten met goud in de hoogste divisie. Daarmee eindigde zijn lidmaatschap dat begon in de tweede divisie en eindigde in de hoogste. Hij heeft in die periode veel bijgedragen aan instructies (exercitie en lyristen) en maakte de choreografie van delen van de shows en instrueerde deze op de repetities.

Sinds 1985 werkt Eugène in de ICT als consulent en product manager in zorgtechnologie en doet dat nog dagelijks met veel plezier.

Deel deze pagina